Vores grøntsagsfond er vegansk og lavet af 100% økologiske råvarer – ”skæve”, økologiske grøntsager, svampe fra 2. sortering og nordisk vingetang. Tang har en fantastisk evne til at optage CO2 fra atmosfæren.
For hver liter REDUCED Grøntsagsfond redder vi 640 gram grøntsager fra at gå til spilde.
Sådan giver vi grøntsagsfonden den gode smag
Tang, grøntsager og vand simrer og reducerer i +8 timer og resultatet er et vegansk alternativt til de animalske fonder, som ikke går på kompromis med hverken smag eller viskositeten. Fonden har en intens umamismag og mørkebrun farve – uden tilsætningsstoffer eller koncentrat.
Sådan bruger du REDUCED Grøntsagsfond
Grøntsagsfonden er ikke et koncentrat og kan derfor bruges, som den er – enten som basis i en sauce, risotto, suppe, simreretter, grøntsagsretter osv. Kan både bruges i det animalske, vegetariske og det veganske køkken. Fonden er kun saltet ganske let, så du selv kan tilføje salt og krydderier efter smag.
REDUCED Grøntsagsfond af nordisk tang til professionelle køkkener findes i varianten:
- 1000 ml REDUCED Grøntsagsfond af nordisk tang i engangspose af plast, som er let at tømme, og som optager minimal plads i affaldssorteringen
Fra frasorteret til gourmet
Nordisk Ministerråd har i en rapport fra 2016 estimeret, at der årlig spildes flere end 33.000 tons grøntsager i dansk landbrug.
Grøntsager bliver selvfølgelig frasorterede, hvis vind og vejr har ødelagt høsten eller de er af for ringe spisekvalitet. Men en hel del bliver desværre også afvist, fordi de er for skæve, små, store eller grimme til at lande på supermarkedernes hylder. Det er en dårlig forretning for grøntsagsproducenterne og derfor leder de ofte efter andre samarbejdspartnere til de frasorterede grøntsager.
Når man koger fond på grøntsagerne, har det ingen betydning, hvordan de ser ud – og i REDUCED Grøntsagsfond er der både plads til små blomkål, skæve porrer og grimme champignon.
De ”skæve” og frasorterede grøntsager kommer fra danske økologiske producenter via Gasa Nord Grønt og de lækre 2. sorteringssvampe fra Tvedemose.
Vingetang – som ingrediens
Søgræs of tang er havets skove. Og ligesom træer, optager tang CO2 fra atmosfæren. Tang er ovenikøbet 5 gange mere effektivt til at optage CO2 end planter på land – og så skal det hverken gødes eller vandes.
Tang er en yndet spise i det traditionelle japanske køkken – både pga. sin sprødhed og salte, havagtige noter, men i særdeleshed for sin dybe umamismag. Vi bruger vingetang, da det er den tangart, der har den bedste smag ved langtidskogning.