Vores Umami Sauce med svampe er en vegansk smagsbooster med en naturlig og ren smag af svampe – pakket med umami. Baseret på kun to ingredienser: økologiske 2. sorterings-svampe og salt. Intet andet. REDUCED har udviklet en unik metode, hvorpå den intense umamismag kan fremelskes uden tilsætning af andre ingredienser. Umami Sauce med svampe løfter enhver ret og tilfører maden dybde, kompleksitet og lang eftersmag.
Sådan bruger du vores Umami Sauce med svampe
Du kan bruge Umami Saucen i et utal af salte retter, på samme måde som en højkvalitets-sojasauce. Dryp den oven på din mad for at give det en mere intens smag, eller brug som ingrediens i dine retter. Tilføj fx i plantebaserede retter, supper, salater, dressinger og risotto, og naturligvis også i alle kødretter – kun fantasien sætter grænser. Vi anbefaler dog, at Umami Saucen ikke koges i længere tid for bedste resultat.
REDUCED Umami Sauce med svampe findes i detailbutikker og på vores webshop i varianterne:
- 30 ml Umami Drops med svampe
- 100 ml Umami Sauce med svampe
Mindre madspild
I Danmark bliver der produceret 2500 tons champignons om året. 8 til 10 % af dem går til spilde – fx fordi de knækker, er grimme eller er ”forkerte” i størrelsen.
Når vi laver fond og saucer, har det ingen betydning, hvordan svampene ser ud – smagen er nemlig den samme.
Vores Umami Sauce er lavet af frasorterede, brune og hvide økologiske champignon fra Tvedemose og produceret efter REDUCED’s unikke metode i vores egen produktionshal i Nordhavn i København.
For hver liter Umami Sauce, vi laver, redder vi 1,5 kg svampe fra at gå til spilde.
Hvad er umami?
Umami er en af de fem grundsmage, men nok også den mindst kendte af dem. Smagen blev først defineret i 1908 af den japanske professor og kemiker Kikunae Ikeda, som havde sat sig for at finde ud af, hvad der gav de japanske supper, deres fantastiske velsmag. Her opdagede han, at det var tilstedeværelsen af stoffet glutamat, som findes naturligt i en række råvarer og produkter (bl.a. modermælk), der giver smagen af umami. Smagen sender besked til hjernen om, at maden er rig på proteiner, som bygger kroppen op, og vi er derfor kodet til at foretrække den. Umami betyder i øvrigt ”det lækreste af det lækre”.
Skal man beskrive smagen af umami, så er det den der svært definerbare dybe note i visse madvarer, der rammer sanserne lige dér, hvor alle smagene går op i en højere enhed med dybde og intensitet. Umami findes naturligt i produkter og råvarer som fx parmesan, ansjoser og koncentreret tomatpuré. Umami løfter de smage, der allerede eksisterer i maden, men med langt større dybde end den, man kan frembringe med salt.
Vil du tilføre umami til dine retter kan du således benytte dig af fx ansjosfileter eller parmesan. Disse ingredienser tilføjer dog også smage og tekstur, der rækker ud over umamien. REDUCED Umami Sauce er derimod umami som ren ingrediens. Her kan du give maden den ønskede dybde og intensitet uden at ændre på fx struktur eller farve i retten.
Om svampe og Umami
Svampe er en rigtig god kilde til umami i dine retter. Som tommelfingerregel gælder det, at de mørke svampe bidrager med mere umami end lyse, fx shitake, portobello og brun champignon. Umamien fra svampe bidrager til fornemmelsen af kødkraft, mundfylde og lang eftersmag som ellers mest findes i animalske produkter. Derfor er svampe også meget velegnede til at skabe umami i vegetariske og veganske retter.
Netop på grund af lavt indhold af naturlig umami i mange veganske retter, kan mange have en tendens til at kompensere med ekstra salt. Men ved at tilføre vores svampebaserede umami løftes smage og mundfylde og retten får ikke bare mere velsmag, men behovet for salt mindskes.